Perisian simulasi sistem pengkokol - Rahim, Mohd Bekri; Abd Baser, Jamil; Ali, Khairul Fahmi (Penerbit UTHM, 2017)
Pembelajaran berkaitan topik Sistem Pengkokol dalam mata pelajaran Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara melibatkan topik yang abstrak dan sukar difahami oleh pelajar. Justeru, pengkaji telah menjalankan satu kajian untuk membangunkan sebuah perisian simulasi berkaitan Sistem Pengkokol. Pembangunan perisian ini dilakukan sebagai alat bahan bantu mengajar bagi pelajar Penyejukbekuan dan Penyamanan Udara. Pengkaji telah mengunakan model ADDIE sebagai panduan dalam pembangunan perisian Simulasi Sistem Pengkokol ini. Kajian ini telah mengambil kira pelbagai aspek pembangunan antaranya dari segi isi kandungan perisian, persembahan perisian dan sudut interaktif perisian tersebut. Pengkaji telah menggunakan alat bantu software Articulate Storyline bagi membangunkan perisian Simulasi Sistem Pengkokol ini. Perisian ini telah dinilai oleh 4 orang pakar dan berdasarkan penilaian yang dilakukan, perisian ini sesuai digunakan bagi membantu sesi pengajaran dan pembelajaran dalam topik Sistem Pengkokol.