Tren dan isu masa kerja fleksibel di Malaysia - Abdullah, Nor Hazana; Ismail, Fadillah; Abdul Kadir, Adibah (Penerbit UTHM, 2016)
Peningkatan kaum wanita dalam pekerjaan mampu meningkatkan ekonomi keluarga justeru menyumbang kepada peningkatan ekonomi negara. Namun begitu, menurut Laporan Ekonomi 2013/2014, penyertaan tenaga kerja wanita di Malaysia agak rendah jika dibandingkan dengan tahap pembangunan negara. Mengikut tren semasa, ramai wanita tidak dapat meneruskan pekerjaan mereka apabila mereka berkahwin. Mengimbangi kerja dan urusan keluarga adalah faktor utama mereka meninggalkan alam pekerjaan. Persoalan kajian ini adalah untuk mengenal pasti pemacu tren masa kerja secara fleksibel, mengenal pasti samada wanita berminat terhadap masa kerja fleksibel, dan menyiasat adakah terdapat perbezaan dalam keseimbangan kerja dan kehidupan bagi wanita yang bekerja secara tetap dan juga secara fleksibel. Kajian ini mengaplikasikan kaedah metodologi campuran atau mix-method iaitu kaedah kualitatif melalui analisis STEEPV (Social, Technology, Environment, Economy, Politic, Value) dan temu bual mendalam, serta kaedah kuantitatif iaitu melalui soal selidik. Populasi kajian melibatkan golongan wanita bekerja yang dipilih melalui kaedah bertujuan di beberapa syarikat iaitu ABC Berhad., XYZ Berhad, dan juga KLM Consultancy Services di Bangsar dan juga Damansara telah dikenalpasti mengamalkan kaedah kerja fleksibel dan juga tetap dengan jumlah responden seramai 177 orang. Melalui pembacaan dan analisis STEEPV, didapati bahawa sosial merupakan kategori tertinggi dengan keseimbangan kerja dan kehidupan sebagai pemacu tertinggi. Hasil pembacaan ini disokong pula dengan temu bual yang dilakukan terhadap dua orang wakil industri bagi mengetahui tren terkini masa kerja di Malaysia. Melalui borang kaji selidik, didapati bahawa majoriti golongan wanita yang bekerja mahukan masa kerja yang fleksibel. Keseimbangan kerja dan kehidupan telah diukur melalui tiga dimensi iaitu gaya hidup, kesihatan, dan juga keseimbangan kerja dan kehidupan. Dapatan menunjukkan tiada perbezaan dari segi gaya hidup dan juga kesihatan mereka yang bekerja fleksibel dengan mereka yang bekerja tetap. Tetapi terdapat perbezaan dari segi keseimbangan kerja dan kehidupan antara mereka yang bekerja fleksibel dengan mereka yang bekerja tetap. Hasil kajian ini diharap akan membantu penyelidik dan pihak berkepentingan lain untuk mendalami isu dan tren masa kerja fleksibel di Malaysia pada masa hadapan.