Pemeliharaan maslahah di sebalik pensyariatan konsep berpakaian wanita menurut Islam - Sulaiman, Mansor; Yusoff, Zailin Shah; Zainuddin, Ahmad Murad; Hisham, Ahmad Irfan Ikmal; Long, Abdullah (Universiti Malaysia Pahang, 2017)
Tulisan ini cuba menghuraikan berkenaan konsep pemeliharaan maslahah yang diutarakan Islam dalam pensyariatan hukum-hakam Syariah. Walaupun begitu, tulisan ini hanya akan memfokuskan dalam aspek konsep pakaian wanita di hadapan lelaki bukan mahram sahaja dengan bersandarkan kepada rujukan-rujukan perpustakaan meliputi kajian terhadap teks-teks seperti tafsir al-Quran, fiqh dan sebagainya. Pemilihan fokus ini disebabkan terdapat pelbagai pandangan negatif yang dilemparkan oleh sesetengah ahli masyarakat terhadap konsep ini. Sehubungan itu, tulisan ini akan cuba mengutarakan hukum-hakam berkaitan pakaian wanita termasuk keadaan-keadaan yang diberikan kelonggaran syarak (rukhsah) beserta penjelasan berkenaan maslahah di sebaliknya. Secara umumnya, tulisan ini merumuskan bahawa pensyariatan konsep pakaian ini antara lainnya bertujuan menutup jalan yang boleh membawa kepada jenayah seksual terhadap wanita dan secara tidak langsung menyumbang kepada keharmonian hidup masyarakat. Tulisan ini diharapkan dapat memberikan manfaat yang besar kepada sumbangan ilmiah berkaitan cara hidup Islam