Teori nombor - Maselan @ Mazlan, Ali; Roslan, Rozaini (Dewan Bahasa Dan Pustaka, 2017)
Ilmu matematik sentiasa berkembang dan kewujudannya memberi manfaat kepada manusia kerana aplikasinya dalam kehidupan harian manusia boleh diibaratkan seperti isi dengan kuku yang tidak dapat dipisahkan. Ilmu ini tidak bermakna tanpa penggunaan angka atau nombor yang mempunyai teorinya yang tersendiri dalam pembentukan sesuatu formula matematik. Buku ini menghuraikan teori nombor yang merangkumi sifat integer, nombor karib, nombor Mersenne, keterbahagikan, kekongruenan, aljabar dan nombor nisbah. Penulisan dimulai dengan paparan ringkas sejarah tentang perkembangan integer yang menarik untuk ditelusuri. Lanjutan daripada perkembangan ini, pelbagai rumus dan formula matematik diperkenalkan untuk menyelesaikan persoalan dan masalah yang berkaitan dalam aktiviti harian manusia.