Satu tinjauan keperluan kod etika gangguan seksual di kalangan penuntut-penuntut politeknik - Mohamed Ali, Norhazlin (2002)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau bahawa adakah kod etika gangguan seksual diperliikan oleh penuntut-peniintut politeknik Keperluan penghasilan kod etika ini adalah untuk memberi pengetahuan, kesedaran dan kefahaman kepada penuntut-penuntut politeknik terhadap gejala gangguan seksual ini. Sebanyak tiga buah Politeknik yang terlibat iaitu Politeknik Port Dickson, Politeknik Sultan Sallahuddin Abdul Aziz Shah dan Politeknik Seberang Perai. Seramai 100 orang penuntut dari ketiga-tiga buah politeknik yang terlibat dalam kajian ini. Kajian ini adalah berbentuk deskriptif iaitu melalui teknik peninjauan ke atas sainpel. Fungsi mereka ini hanyalah sebagai pemberi maklumat. Bagi tujuan mengumpul data, soal selidik berdasarkan skala Likert ditadbirkan kepada pelajar-pelajar. Data-data yang diperolehi dianalisis menggunakan ujian statistik dengan perisian SPSS versi 10.0. Hasil kajian menunjukkan bahawa penuntut-penuntut mempimyai pengetahuan, kesedaran dan kefahaman yang sederhana mengenai gangguan seksual. Oleh itu, mereka bersetuju jika diwujudkan satu kod etika sebagai satu garis panduan. Dengan dapatan ini maka ia boleh memberi input kepada pihak yang terbabit untuk menangani isu gejala gangguan seksual ini.