Tahap kesediaan pelajar menghadapi dunia pekerjaan dalam bidang perakaunan : kajian ke atas pelajar semester akhir Diploma Perakaunan di 5 buah politeknik - Mohd Kassim, Norlaili (2002)
Objektif kajian kes ini adalah untuk mengenalpasti tahap kesediaan pelajar dalam usaha memasuki dunia pekeijaan, Borang soal selidik ini telah diedarkan kepada 169 orang pelajar semester akhir Diploma Perakaunan. Analisis data dibuat dengan menggunakan perisian SPSS untuk membuat pengiraan peratusan dan min. Keputusan yang diperolehi menunjukkan pelajar-pelajar perakaunan di Politeknik kurang bersedia menghadapi dunia pekeijaan dari segi pengalaman dan kemahiran berbahasa Inggeris. Walaubagaimanapun bagi perisian komputer seperti Words dan Excel dapatan menunjukkan pelajar mahir menggendalikannya disebabkan penggunaannya secara intensif dan kerap. Dapatan yang tidak kurang pentingnya yang diperolehi juga adalah bagi perisian Powerpoint, pakej perakaunan seperti ACCPAC dan UBS di manamereka masih kurang mahir menggunakannya kerana kurang pendedahan dan penggunaannya dalam kursus ini. Dari segi akademik pula pelajar secara keseluruhannya mahir dalam subjek perakaunan kewangan dan percukaian kerana kedua-dua subjek ini bersifat pengiraan dan praktikal. Namun begitu, mereka kurang bersedia dalam subjek perakaunan kos dan pengauditan.