Perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) : pelaksanaan dan harapan - Ali, Kamal; Douni, Rut; Siagian, Irene Tiurma (2001)
Kajian ini dijalankan untuk melihat pandangan dan persepsi pelajar terhadap perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di Kolej Universiti Teknologi Tun Husssein Onn (KUiTTHO) yang merangkumi pandangan dan persepsi dari pengurusan masa, struktur organisasi, jenis dan aktiviti perkhidmatan dan mutu perkhidmatan. Seramai 269 orang pelajar yang terdiri daripada pelajar-pelajar Semester 2 Sarjana Muda dan Diploma Kejuruteraan Elektrik, Mekanikal dan Awam bagi sesi 2000/1001. Hasil kajian menunjukkan pandangan dan tindakbalas positif pelajar terhadap perkhidmatan Unit Bimbingan dan Kaunseling KUiTTHO. Daripada kajian yang diperolehi, ia memberi maklumat tentang aspek-aspek penting dalam mengatur dan merancang peranan UBK dengan lebih baik di KUiTTHO bagi memenuhi perkembangan diri pelajar dan meningkatkan lagi prestasi akademik.