Satu kajian ke atas keberkesanan perlaksaan sistem penasihatan akademik di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn - Abu Bakar, Farah Waheeda; Kamarudin, Irdawati; Abdullah, Narizan (2001)
Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengkaji keberkesanan dan perlaksanaan Sistem Penasihatan Akademik (SPA) di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO). Kajian ini dilihat dari sudut konsep SPA yang wujud di KUiTTHO, peranan penasihatan akademik (PA), pendapat pelajar mengenai keberkesanan SPA yang dilaksanakan dan cara untuk mempertingkatkan keberkesanan SPA di KUiTTHO. Sampel kajian terdiri daripada 168 orang responden daripada para pelajar kursus Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam, Elektrik dan Mekanikal. Dapatan kajian yang diperolehi menunjukkan konsep SPA yang dijalankan di KUiTTHO adalah sebagai pembimbing, pemudahpara, model atau penasihat dalam hal-hal yang berkaitan dengan kecermerlangan akademik seorang pelajar. Dari aspek peranan PA yang dilaksanakan pula, dapatan menunjukkan tahap peranan yang dilaksanakan oleh PA berada pada tahap sederhana manakala keberkesanan SPA berada pada tahap berkesan. Pada keseluruhannya, keberkesanan perlaksanaan SPA di KUiTTHO berada pada tahap sederhana.