Meeting the market demand of generic skills: an analysis of generic skills acquisition among final year engineering students of KUiTTHO - Thayabarasilan, Sharma (2001)
Kejuruteraan dilihat sebagai bidang yang akan membentuk wajah dunia pada abad ke 21. Antara cabaran yang bakal dihadapi oleh bakal jurutera pada zaman informasi adalah keupayaan untuk belajar sepanjang hidup mereka. Keupayaan ini dianggap penting kerana maklumat dan ilmu telah menggantikan modal sebagai faktor pengeluaran yang utama di dalam sistem ekonomi dunia. Hasil rujukan yang dibuat, mendapati bahawa kemahiran generik dianggap sebagai asas yang perlu dikuasai oleh setiap graduan untuk membolehkan mereka belajar sepanjang hidup mereka, malah wujud pendapat yang mengatakan kemahiran generik lebih penting dari kemahiran - kemahiran kerja atau teknikal kerana penguasaan kemahiran generik yang tinggi akan membolehkan seseorang pekerja itu menguasai kemahiran keija atau teknikal yang jumud dengan pantas. Kajian yang dilakukan ke atas 150 orang pelajar (mengikut persepsi pelajar), tahun akhir Kejuruteraan Mekanikal, Elektrikal dan Awam, KUiTTHO, mendapati bahawa kesedaran terhadap kemahiran generik adalah rendah dan tahap penguasaan kemahiran generik adalah sederhana. Justeru itu, langkah - langkah yang efektif harus dilaksanakan untuk mewujudkan tahap kesedaran, penguasaan dan kepentingan kemahiran generik yang tinggi untuk membolehkan graduan - graduan KUiTTHO kekal relevan di dalam era K - Ekonomi.