Penguasaan kemahiran generic hasil dari program pengajian yang diikuti di kalangan pelajar semester akhir jurusan perdagangan di Politeknik Ungku Omar, Ipoh: satu kajian kes - Abdul Rahim, Nur Riana (2001)
Kajian kes ini bertujuan untuk meninjau tahap kemahiran generic pelajar dalam berkomunikasi, bekeIja dalam pasukan dan menyelesaikan masalah dengan berkesan. Kajian ini juga turnt mengenalpasti tahap pencapaian tiga kemahiran generic tersebut ke atas pelajar lelaki dan pelajar perempuan. Seramai 92 orang yang terdiri dari para pelajar semester akhir jurusan perdagangan di Politeknik Ungku Omar, lpob dalarn program pengajian Diploma Pengajian Perniagaan, Perakaunan dan Perbankan dan Kewangan telah terpilih untuk dijadikan sampel dalam kajian ini. Hasil kajian menunjukkan tahap kemahiran generic iaitu kemahiran untuk berkomunikasi, bekeIja dalam pasukan dan menyelesaikan masalah dengan berkesan di kalangan responden adalah tinggi. Walau bagaimanapun basil kajian menunjukkan tahap penguasaan bahasa lnggeris di kalangan responden lelaki dan perempuan masih perlu ditingkatkan agar selaras dengan keperluan dan kehendak industri.