Kita tutup aurat! : aplikasi pembelajaran menutup aurat untuk kanak-kanak - Seman@Othman, Suhaila; A. Hamid, Rahayu; Wahid, Noorhaniza; Murli, Norhanifah (Penerbit UTHM, 2020)
Menutup aurat adalah salah satu kewajipan dalam agama Islam. Oleh itu, pemahaman konsep menutup aurat adalah asas yang perlu dipelajari pada usia muda. Namun begitu, kanak-kanak hanya belajar menutup aurat mengikut konsep teori pembelajaran sahaja di sekolah. Kanak-kanak sukar mengikuti dan memahami pembelajaran yang menggunakan konsep teks dan fakta. Justeru itu, aplikasi pembelajaran yang berkonsepkan pembelajaran mudah alih (m-pembelajaran) yang dinamakan “Kita Tutup Aurat!” mengenai aurat untuk kanak-kanak ini dibangunkan. Aplikasi ini dibangunkan dengan menggunakan model ADDIE kerana kesesuaiannya dalam pembangunan aplikasi pembelajaran. Pengujian aplikasi telah dijalankan oleh 30 responden dari kalangan kanak-kanak sekolah rendah sekitar Parit Raja serta beberapa orang guru. Hasil pengujian menunjukkan lebih 70% responden bersetuju aplikasi yang dibangunkan merupakan satu pendekatan menarik dalam mempelajari dan memahami konsep menutup aurat dalam Islam. Kesimpulannya, aplikasi telah berjaya mencapai objektif yang telah ditentukan kerana ia menepati kehendak pengguna dan mempunyai fungsi-fungsi yang terkandung dalam skop sistem. Secara keseluruhan, implementasi aplikasi pembelajaran ini berpotensi untuk dijadikan kaedah alternatif dalam memahami konsep aurat sekaligus mendidik kanak-kanak untuk menutup aurat dengan sempurna.