Hubungan antara motivasi intrinsik dan ekstrinsik dengan pencapaian akademik pelajar UTHM - Othman, Muhammad Ikmal Rezal; Ahmad, Nurazwa; Kamaruddin, Nor Kamariah (Penerbit UTHM, 2020)
Pencapaian akademik merupakan apa yang dihasilkan atau yang diperolehi oleh seseorang dalam sesuatu pembelajaran (Idris, 1994). Pencapaian akademik diukur melalui keputusan yang diperoleh oleh pelajar terhadap subjek melalui sistem gred yang merujuk kepada tahap yang boleh diukur untuk membezakan tahap-tahap yang dicapai. Menurut Chowdhury dan Pati (2011), pencapaian akademik boleh ditakrifkan dengan markah peperiksaan, gred yang diberi oleh guru dan peratus dalam subjek akademik. Dua kategori motivasi iaitu motivasi intrinsik dan motivasi ektrinsik adalah saling berkaitan dengan pencapaian akademik pelajar. Ghazala dan Anjum (2011) mendapati bahawa motivasi dan konsep kendiri dengan pencapaian akademik pelajar mempunyai hubungan yang signifikan. Terdapat pelajar yang bermotivasi tinggi dan ada pula yang mempunyai motivasi sederhana dalam pencapaian akademik. Antara masalah-masalah yang menunjukkan kurangnya motivasi dalam kalangan pelajar ialah faktor kurang minat terhadap sesuatu subjek dan menganggap subjek tersebut sukar. Tambahan lagi, Andrews, Leonard, Colgrove, dan Kalinowski (2011) menyatakan kebanyakan pelajar mengalami kesukaran dalam pembelajaran kursus sarjana dikaitkan dengan peranan pasif yang dimainkan oleh pelajar semasa kuliah. Hal ini sudah jelas membuktikan bahawa pelajar kurang minat terhadap sesuatu subjek dan bersikap pasif semasa kuliah. Oleh yang demikian, sesi pembelajaran akan menjadi lebih sukar. Dalam satu kajian di UiTM, kajian-kajian terdahulu (Naimah & Aini, 2005; Norhayuza, Naimah, Sahabudin, & Ibrahim, 2004) secara umum menyatakan bahawa pelajar UiTM masih lemah dalam kemahiran lisan. Seterusnya, dapatan kajian Talib dan Muslim (2007) menunjukkan kekerapan pelajar tidak hadir ke sekolah menyebabkan mereka ketinggalan dalam pelajaran berbanding pelajar lain. Di Malaysia, masalah pencapaian dan kegagalan akademik pelajar adalah masalah yang menyeluruh. Hal ini telah banyak menyebabkan pihak-pihak yang berperanan dalam pendidikan berhempas pulas bagi menentukan pencapaian akademik boleh menjamin masa depan (Talib & Muslim, 2007).