Faktor pendorong penerimaan teknologi pengawasan pintar dalam kalangan masyarakat: kajian kes di Johor Bahru - Nor Amin Husin, Mohamad Harith; Wan Ahmad, Wan Nurul Karimah (Penerbit UTHM, 2020)
Kewujudan teknologi pengawasan kian berkembang dengan pesat saban hari. Pembinaan bandar pintar adalah antara faktor yang mendorong peningkatan penggunaan teknologi pengawasan pintar ini. Dalam konteks pengawasan, bandar pintar memantau keadaan di bandar melalui sensor dan kamera atau video yang ditempatkan di sekitar bandar untuk mengumpul data mengenai kehidupan masyarakat (Xu & Liu, 2015).