Hubungan di antara amalan pengurusan kualiti menyeluruh (TQM) dan inovasi produk di kalangan syarikat pemprosesan makanan industri kecil dan sederhana - Wong, Pui Mun; Kamaruddin, Nor Kamariah; Azizan, Anim Zalina; Kepal, Noreina (Penerbit UTHM, 2020)
Pada era globalisasi ini, keperluan pelanggan menjadi semakin sukar untuk dipenuhi telah mewujudkan persaingan sengit di kalangan organisasi menyebabkan sesuatu organisasi sangat sukar untuk bertahan. Oleh itu, pengurusan kualiti menyeluruh (TQM) menjadi falsafah pengurusan dan amalan syarikat yang membantu dalam menguruskan organisasi untuk meningkatkan keberkesanan dan prestasi keseluruhan ke arah mencapai status bertaraf dunia sejak dua dekad yang lalu (Yusof & Aspinwall, 2000). Di Malaysia, banyak organisasi mula menganggap kualiti sebagai komponen penting dalam rancangan perniagaan mereka untuk menghadapi cabaran persekitaran global yang baru. Sebilangan besar organisasi memberi tumpuan kepada Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM) berbanding amalan kualiti lain (Nusrah, Ramayah & Norizan, 2006). Oleh kerana inovasi telah dikenali secara meluas sekarang, organisasi perlu menggabungkan kedua-dua aspek inovasi dan kualiti untuk mencapai prestasi yang tinggi. Oleh itu, hubungan antara TQM dan inovasi telah menjadi tumpuan dalam literatur amalan pengurusan (Feng et al., 2006).