Sistem digital watermarking untuk Syawal.Creative.Works (S.C.R.E.W) - Mohd Yusoff, Yusma Anita; A. Hamid, Isredza Rahmi; Rahim, Nordiana (Penerbit UTHM, 2020)
Penggunaan digital watermarking untuk melindungi hak cipta sesuatu imej digital semakin mendapat perhatian dan digunapakai oleh pengguna Internet. Digital watermarking wujud melalui teknik steganografi dengan memasukkan atau menerapkan maklumat tertentu ke dalam data digital yang disebut sebagai watermark. Watermark boleh berupa teks seperti maklumat hak cipta atau gambar seperti logo, data audio dan data bit. Pihak syarikat Syawal.Creative.Works (S.C.R.E.W) menghadapi masalah untuk melindungi hak cipta rekaan mereka daripada ditiru oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Oleh itu, bagi melindungi hak cipta reka bentuk imej grafik yang dicipta dan direka oleh mereka, Sistem Digital Watermarking untuk Syawal.Creative.Works (S.C.R.E.W) dibangunkan. Sistem ini berfungsi sebagai perisian untuk menyembunyikan maklumat hak cipta S.C.R.E.W yang berupa watermark dalam bentuk imej dan fail teks ke dalam imej. Metodologi yang digunakan untuk membangunkan sistem ini ialah metodologi Prototaip Evolusi dan bahasa pengaturcaraan yang digunakan ialah Matrix Laboratory (MATLAB). Secara umumnya, sistem ini telah berjaya mencapai objektif dan memenuhi skop yang telah ditetapkan.