Sistem bantuan keputusan pengesanan awal sindrom kurang daya tumpuan dan hiperaktif - Johari, Syahidah; Mohmad Hassim, Yana Mazwin; Darman, Rozanawati; Hassan, Norlida (Penerbit UTHM, 2020)
Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif atau Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) satu kecelaruan tingkah laku yang biasa terjadi di kalangan kanak-kanak. Sistem Bantuan Keputusan Pengesanan Awal Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif Berasaskan web dibangunkan untuk membantu ibubapa untuk mengenalpasti kebarangkalian anak mereka mengalami sindrom ADHD. Hiperaktif selalunya berlaku pada kanak-kanak dan boleh menyebabkan gangguan tumpuan dan ketidakupayaan dalam pembelajaran. Masalah perilaku Hiperaktif jika tidak diubati atau ditangani dengan sewajarnya di peringkat kanak-kanak, boleh menyebabkan gangguan ini berterusan hingga dewasa. Oleh yang demikian, pengenalpastian di peringkat awal kanak-kanak amat penting untuk membantu ibubapa menguruskan kanak-kanak. Aplikasi ini menyediakan fungsi untuk mengenal pasti gangguan hiperaktiviti berdasarkan kategori dan ciri-ciri ADHD. Aplikasi ini juga menyediakan panduan penjagaan kanak-kanak Hiperaktif bagi ibubapa mengikut jenis–jenis Hiperaktif. Melalui sistem ini diharapkan ianya dapat membantu ibubapa mengesan dengan lebih awal penyakit ini agar rujukan kepada doktor pakar dapat dibuat dengan segera serta rawatan sewajarnya dan langkah intervensi awal dapat diberikan kepada kanak-kanak ini.