Aplikasi pembelajaran berasaskan permainan bagi kursus kawalan motor elektrik - Norhisam, Nurfatin Nadira; Abdullah, Nurhanim Saadah (Penerbit UTHM, 2020)
Pembelajaran berasaskan permainan dalam pendidikan adalah satu kaedah penyelesaian masalah digunakan oleh pelajar dalam meningkatkan motivasi semasa proses pengajaran dan pembelajaran. Tujuan kajian ini adalah untuk mereka bentuk, membangun dan menguji kebolehfungsian aplikasi permainan bagi kursus Kawalan Motor Elektrik di Kolej Vokasional. Pembangunan e-game ini berdasarkan model Game Development Life Cycle (GDLC) yang disokong oleh teori behaviorisme. Model GDLC ini dipilih kerana mempunyai pendekatan yang khusus untuk mengatasi masalah kebanyakan pembangun permainan dan juga telah memberi panduan kepada pembangun untuk membangunkan permainan dari awal hingga selesai. Berdasarkan hasil penilaian produk, reka bentuk, teknikal, multimedia dan interaktif yang dijalankan mendapati hampir kesemua item penilaian dipersetujui oleh pakar. E-game for Electrical Motor Control ini masih boleh diperbaiki di masa depan dengan memperluas kepraktisan dan skopnya. Hasil kajian menunjukkan bahawa e-game ini wajar dijadikan sebagai salah satu alat bahan bantu mengajar dengan menambahkan pelbagai amali pendawaian. Corak permainan interaktif ini memberikan pengalaman belajar secara individu, terutamanya dalam era teknologi yang berkembang pesat.