Sistem pengawalan dan pegawasan pembiakan ikan laga menggunakan Internet of Things - Subaramanim, Tamil Selvan; Hisham, Muhamad Faisal (Penerbit UTHM, 2020)
Penternakan ikan laga perlu memerlukan pengawalan dan pengawasan yang sistematik supaya dapat menghasilkan ikan laga yang berkualiti dan dapat meningkatkan pembiakan ikan laga. Prototaip Sistem Pembiakan Ikan laga berdasarkan IoT merupakan sistem yang mengawasi keadaan suhu dan mengawal pencahayaan semasa proses pembiakan ikan laga didalam sebuah akuarium menggunakan aplikasi Blynk melalui telefon bimbit yang di kawal dari jauh. Projek ini bertujuan untuk membangunkan, menganalisis dan menguji kebolehfungsian Sistem Pembiakan Ikan Laga Berdasarkan IoT. Model Rapid Prototyping telah digunakan sebagai panduan dalam membangunkan prototaip dimana terdapat empat (4) peringkat dalam model ini iaitu analisis keperluan objektif, membina prototaip (pembangunan), menggunakan prototaip (analisis) dan penilaian dimana setiap peringkat mempunyai kesinambungan dan berkaitan dengan pengujian. Analisis kejuruteraan telah dijalankan ke atas litar pengesan suhu sensor DHT 11, analisis litar lampu, analisis pengaturcaraan sistem dan analisis kebolehfungsian sistem serta semua sistem berfungsi dengan baik. Tiga (3) orang pakar telah menguji dari segi aspek pembangunan dan kebolehfungsian prototaip serta pakar telah memberi maklumbalas positif terhadap sistem ini. Pakar juga mencadangkan untuk penambahbaikan sistem kearah Go Green atau GSM. Pembangunan sistem ini diharap dapat memberi idea kepada penternak ikan laga atau pereka bentuk sistem untuk menginovasikan dalam industri pembiakan ikan laga.