Tahap pengetahuan pelajar mengenai bidang pekerjaan dalam industri pelancongan di politeknik - Alfian Yusof, Safiza (2003)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap pengetahuan pelajar mengenai bidang pekeijaan daiam industri pelancongan di Politeknik Johor Bahru. Kertas kajian ini mempunyai 6 bab utama. Kajian ini berdasarkan kepada permasalahan yang timbul iaitu kurangnya tahap pengetahuan pelajar pengurusan pelancongan terhadap bidang pekeijaan. Oleh kerana itu, ia telah menyebabkan pelajar-pelajar lepasan diploma ataupun ijazah vang beriararbeiakangkan pendidikan pelancongan bekeija di dalam industri lain. Ini akan memberikan kerugian yang besar kepada industri pelancongan kerana kehilangan tenaga pekeija yang berkemahiran dan berkualiti. Bagi kajian ini kertas soal selidik telah diedarkan_oleh pengkaji kepada pelajar Diploma Pengurusan Pelancongan semester 6 yang beijumiah 36 orang untuk mengenalpasti tahap pengetahuan mereka. Hasil daripada data yang dikumpulkan pengkaji telah mengemukakan penyelesaian dan cadangan yang bersesuaian untuk menyeiesaikan permasalahan kajian. Hasil dapatan kajian mengenai topik ini adalah penting sebagai kegunaan ataupun rujukan kepada institusi pengajian tinggi yang menawarkan program pelancongan dan pusat kaunseling dan bimbingan kerjaya di dalam institusi tersebut dan terutamanya kepada pelajar program pelancongan yang bakai menamatkan program mereka. Mudan-mudahan hasii dapatan kajian ini akan meningkatkan tahap pengetahuan peiajar program pelancongan dan sekatigus meningkat tahap kualiti industri pelancongan di Malaysia.