The influence of leadership styles on employees’ job performance through the mediation role of employees’ motivation and job satisfaction - Saugui, Ali Orozi (2017)
Pengurusan pada dunia hari ini adalah berkisarkanmengenai pengurusan dinamik mengikut perubahan masa yang pantas. Kesedaran untuk membangunkan ciri kepimpinan terbaik semakin meningkat dalam kebanyakan organisasi. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji sekiranya terdapat perkaitan antara gaya kepimpinan (Kepimpinan Skala Penuh) dan prestasi kerja pekarja. Selain itu, penentuan hubungan antara gaya kepimpinan dan prestasi kerja pekerja juga dikaji dengan peranan pengantara lain seperti motivasi pekerja dan juga kepuasan tahap kerja. Kaedah kuantitif akan dipraktikkan dalam projek ini. Soal selidik akan menggunakan Skala Likert 5 Mata untuk mengumpul data. Pemodelan Persamaan Struktur (Structural Equation Modelling / PLS-SEM) digunapakai sebagai teknik analisis untuk kajian ini berikutan tahap kerumitan pada model kajian dan kekangan teknik analisis pelbagai dimensi (multi-dimension analysis) dalam kajian kuantitif seperti analisis pengantaraan (mediation analysis), analisis faktor, pembinaan formatif (formative construct) dan analisis pengasingan (discriminant analysis). Akhir sekali, kajian ini mencadangkan bahawa gaya kepimpinan transformasi adalah gaya kepimpinan yang paling sesuai untuk diaplikasikan dalam keadaan ini. Stail ini mempunyai hubungan yang cukup kuat dengan motivasi pekerja dan kepuasan dalam bekerja serta mempengaruhi prestasi kerja pekerja. Selain daripada itu, gaya kepimpinan ini juga meningkatkan prestasi kerja pengikut. Penemuan kajian ini dinyatakan juga gaya transaksional (transactional style) boleh diadaptasi dalam konteks ini tetapi tidak mengesyorkan gaya kepimpinan laissez-fair.