Keperluan bidang-bidang kemahiran di sektor perintdustrian masa kini satu tinjauan - Kosnin @ Sarkon, Mohd Khaspi (2002)
Tujuan kajian ini adalah untuk mendapatkan maklumat mengenai keperluan kemahiran di dalam sektor perindustrian. Populasi kajian adalah terdiri daripada sepuluh buah kilang di sekitar Kawasan Perindustrian Senai dan Tebrau. Sampel kajian ini dipilih secara rawak berjumlah sepuluh buah kilang. Data kajian telah diperolehi menerusi borang soal selidik dan dianalisis dengan Perisian Microsoft Excel Versi 6.0. Hasil analisis dipersembahkan dalam bentuk jadual dan histogram. Dapatan kajian menunjukkan bahawa responden bersetuju graduan politeknik perlu ada memiliki ketrampilan yang diharapkan dan juga mereka bersetuju peranan melahirkan sumber tenaga separa mahir yang telah dimainkan oleh politeknik selama ini. Mereka juga memberikan maklumat bahawa kepakaran seperti Quality Circle Control (QCC) dan rekabentuk bantuan komputer (CAD) adalah penting bagi meningkatkan pengeluaran dan memantapkan pengurusan. Satu garis panduan untuk group leader telah dihasilkan bagi penggunaan di dalam memastikan pengeluaran syarikat mencapai produktiviti yang tinggi.