Budaya “silo” dalam organisasi : manifestasi cabaran mengurus perubahan - Jaes, Lutfan; Rameli, Norizan; Junaidi, Noni Harianti (Penerbit UTHM, 2020)
“Silo” didefinisikan sebagai sikap dan nilai yang membentuk mentaliti seterusnya budaya dalam cara bekerja. Mentaliti “silo” dirujuk kepada pola fikir beberapa bahagian dalam jabatan atau sektor-sektor tertentu yang tidak mahu berkongsi maklumat dengan jabatan atau sektor lainnya. Ia sekali gus mengurangkan tahap efisien sesuatu sektor secara keseluruhan. Mentaliti ini di katakan lebih mudah dialami oleh organisasi yang besar seperti sektor birokrasi kerajaan. Ini kerana birokrasi biasanya menghasilkan red tape dengan kepelbagaian aturan sekali gus menetapkan aturan formal kepada individu pekerjanya. Manakala perubahan pula dituntut bagi memastikan segala matlamat, objektif dan sasaran yang ditetapkan boleh dicapai dengan lebih baik dan berdaya maju. Pekerja adalah penggerak perubahan dan penentu masa depan negara. Kegagalan mengurus dan menangani perubahan memberi kesan kepada penyampaian dalam perkhidmatan. Bagaimana ini boleh dilakukan sekiranya ada “silo”? Sistem dan operasi organisasi menjadi idak cekap dan berkesan. Sekali gus tidak memberi faedah yang maksimum kepada pelanggan dan rakyat. Dalam konteks ini, penjawat awam perlu memberikan komitmen yang tinggi terhadap mengurus perubahan, menjadi peneraju perubahan dan mengelakkan amalan work in silo.