Persepsi pensyarah kejuruteraan terhadap keberkesanan program pendidikan teknik dan vokasional bagi memenuhi keperluan pasaran buruh : perbandingan di institusi awam dan swasta. - Abdul Manap, Khairul Anuar (2001)
Kajian ini adalah untuk meninjau persepsi pensyarah kejuruteraan terhadap keberkesanan Pendidikan Teknik dan Vokasional bagi memenuhi keperluan pasaran buruh. Perbandingan dan tinjauan dilihat pada institusi pengajian tinggi awam dan swasta. Kajian ini dijalankan di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO ) dan Malaysian France Institute (MFI). Objektif kajian ini adalah untuk melihat persepsi pensyarah terhadap keberkesanan program Pendidikan Teknik Dan Vokasional (PTV ) yang dijalankan di kedua-dua buah institusi tersebut. Ianya juga untuk mendapatkan persepsi pensyarah terhadap keberkesanan program PTV bagi memenuhi keperluan pasaran buruh, faktor-faktor yang mempengaruhi keberkesanan program PTV, sifat motivasi dan ketegasan diri serta langkah-langkah yang boleh dilakukan terhadap program PTV bagi mengurangkan masalah keperluan pasaran buruh. Kaedah kajian adalah berdasarkan kepada borang kaji selidik yang diedarkan kepada 120 orang tenaga pengajar yang dianggap sebagai sampel kajian iaitu 60 orang di KUiTTHO dan 60 orang di MFI. Dapatan kajian mendapati program PTV yang dilaksanakan di Institusi Pengajian Tinggi (IPT ) mampu untuk memenuhi keperluan tenaga buruh mahir di sektor industri. Antara cadangan yang boleh dikemukakan untuk meningkatkan lagi keberkesanan program PTV untuk keperluan buruh mahir adalah dengan melanjutkan lagi tempoh masa latihan industri dan kemahiran para pelajarnya serta menjalinkan hubungan yang erat dengan pihak industri supaya dapat saling berganding bahu bagi menangani keperluan masing-masing.