Saya yang menjalankan amanah : retorik atau realiti - Nordin, Jennifah; Haji Omar, Arenawati Sehat (Penerbit UTHM, 2020)
Selaku penjawat awam kita tertakluk kepada beberapa nilai-nilai kerja yang perlu menjadi teladan dalam menjalankan tugas seharian. Antaranya nilai jujur, ikhlas, integriti, tanggungjawab dan menepati masa. Penulisan ini menjurus kepada salah satu nilai yang menjadi tonggak utama hala tuju penjawat awam dalam melaksanakan tugasan iaitu “nilai amanah”. Kepentingan nilai ini ternyata diambil serius oleh kerajaan apabila kerajaan memperkenalkan frasa “saya yang menjalankan amanah” pada bulan September 2018 bagi menggantikan frasa sebelum ini iaitu “saya yang menurut perintah”. Namun untuk menjadikan frasa ini satu realiti dan bukan sahaja sekadar retorik, ia haruslah dihayati, difahami, dipersetujui, disambut baik, diakui dan dipraktikkan sepenuh hati oleh semua penjawat awam. Penulisan ini mengupas inti pati frasa “saya yang menjalankan amanah”, serta membandingkan ia dengan frasa sebelum ini. Seterusnya penulis menganalisis sejauh mana frasa ini dapat memberikan kesan kepada kualiti perkhidmatan sektor awam