Doktrin pengasingan kuasa : falsafah, praktis dan kerelatifan di Malaysia - Damin, Zahrul Akmal; Jaes, Lutfan; Misbah, Hanysah (Penerbit UTHM, 2020)
Penulisan ini membincangkan tentang doktrin pengasingan kuasa berdasarkan kerangka teori institusionalisme. Doktrin ini dipraktiskan dalam trias politica atau politik tiga serangkai iaitu badan legislatif, eksekutif dan kehakiman. Falsafah dan praktis doktrin pengasingan kuasa ini adalah ditekankan bagi sesebuah negara bercorak demokrasi untuk mempamerkan wujudnya pengasingan kuasa serta autonomi bidangan di antara ketigatiga badan kerajaan. Hal ini penting untuk disoroti kerana Malaysia tidak terkecuali daripada mengamalkan sistem demokrasi dan pada masa yang sama mempraktiskan doktrin pengasingan kuasa dalam kerajaan federalisme berlapisnya sebagai satu pegangan fundamental. Akauntabiliti untuk menzahirkan doktrin pengasingan kuasa ini merupakan perkara yang penting memandangkan ia telah dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan.