Satu tinjauan perspektif pengurus terhadap k-workers - Osman, Zuraida (2003)
Negara yang mempunyai ramai pekerja berpengetahuan mempunyai keiebihan berbanding dengan negara-negara iain dari perspektif ekonomi. Kini A:-worA:er.y diperiukan untuk menghadapi perubahan dan persaingan giobaiisasi. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan bertujuan untuk mengenaipasti ^-wor^erj dari perspektif pengurus di syarikat Aicatei Network Systems (M) Sdn Bhd. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenaipasti persediaan pengurus terhadap persediaan pembangunan pekerja ke arah meiahirkan /r-wor/rer,y. Seramai 28 orang responden daripada Aicatei Network Systems (M) Sdn Bhd teriibat daiam kajian ini. Borang soai seiidik digunakan sebagai instrumen dan dapatan kajian ini dianalisis secara statistik deskriptif menggunakan perisian SPSS untuk mendapatkan niiai min skor dan sisihan piawai. Hasii kajian menunjukkan pengurus bersetuju bahawa /t-ivorAer.y adaiah seorang pekerja yang periu menguasai kemahiran berkomunikasi, penguasaan ICT dan penguasaan bahasa Inggeris. Persediaan pengurus terhadap pembangunan pekerja daiam meningkatkan pengetahuan dan kemahiran ke arah melahirkan A-worAre;-^ berada di tahap yang baik. Meiihat kepada permasaiahan ini, pengkaji membangunkan satu garis panduan ke arah meiahirkan ivor/cgw sebagai rujukan kepada pengurus dan pekerja. Pengkaji juga mengemukakan beberapa cadangan sebagai rujukan di masa hadapan.