Pengaruh faktor minat, keluarga, role model dan jangkaan gaji terhadap pelajar wanita dalam menentukan bidang kejuruteraan sebagai suatu kerjaya masa hadapan - Juhari, Siti Paridah (2003)
Kajian ini bertujuan untuk mengenaipasti pengaruh di antara empat faktor iaitu minat, dorongan keiuarga, ro/s aioaW dan jangkaan gaji terhadap peiajar wanita daiam menentukan bidang kejuruteraan sebagai suatu kerjaya masa hadapan. Seramai dua ratus tujuh puluh lapan pelajar wanita yang terdiri daripada pelajar program Kejuruteraan Awam, Elektrik dan Mekanikal telah dijadikan sample kajian. Responden yang terlibat merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dari Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO), Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM). Data dikumpul dengan menggunakan set soal selidik dan dianalisis menggunakan program -SajfM'rca/ Package /or fAe ^oc/a/ .Sc/eacay (SPSS 10.0 for Windows). Ujian Pekali Korelasi Spearman rho telah digunakan untuk mengenalpasti hubungan di antara pembolehubah-pembolehubah. Hasil kajian menunjukkan keempatempat faktor yang telah dinyatakan mempunyai hubungan yang signifikan dengan pelajar wanita dalam menentukan bidang kejuruteraan sebagai suatu kerjaya masa hadapan. Oleh yang demikian keempat-empat faktor tersebut perlulah memainkan peranan masingmasing bagi mempertingkatkan penyertaan kaum wanita dalam bidang kejuruteraan.