Penghasilan dan penilaian video pembelajaran (CD) bagi mata pelajaran Prinsip Ekonomi (BPA 1013) bertajuk permintaan dan penawaran di KUITTHO - Ibrahim, Samsinor (2004)
Kajian ini dijaiankan untuk meniiai keberkesanan sebuah video pembeiajaran (CD) mata peiajaran Prinsip Ekonomi (BPA 1013) bertajuk Permintaan dan Penawaran. Bagi tujuan tersebut, sebuah video pembelajaran telah dihasilkan membantu pelajar bagi memahami mata pelajaran berkenan semasa proses pengajaran dan pembelajaran berlaku. Video pembelajaran yang dihasilkan ini kemudian dinilai dari aspek proses pengajaran dan pembelajaran, minat dan persepsi responden terhadap ciri-ciri video (audio dan visual). Seramai 60 orang pelajar semester 2 Sarjana Muda Sains Pengurusan di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn telah dipiih bagi membuat penilaian kebolehgunaan produk ini sebagai alat bantuan mengajar di dalam kelas. Semua data yang diperolehi kemudiannya dikumpulkan bagi dianalisis dengan menggunakan perisian "SrarMfKM/ Pac/rageybr Rocaj/ Sb/'eace " (SPSS). Hasil dapatan kajian yang dilakukan jelas menunjukkan video pengajaran yang dihasilkan dan dinilai ini amat sesuai digunakan bagi tujuan memenuhi keperluan proses pengajaran dan pembelajaran subjek ini di dalam kelas.