Kajian terhadap minat kerjaya di kalangan pelajar di Sekolah Menengah Teknik Pengkalan Chepa - Abdullah, Nazli Hulwany (2001)
Kajian ini dijalankan untuk melihat minat kerjaya di kalangan pe!ajar. Seramai 95 orang pelajar telah dipilih secara rawak mudah dan sebuah Sekolah Menengah Teknik Pengkalan Chepa di daerah Kota Bharu. Mereka terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan empat yang terdiri dari pelbagai jantina, bangsa, persekitaran tempat tinggai dan latar beiakang ibu bapa. Instrumen kajian yang digunakan iaiah Career TH/'ere-sV 7/?ven/orp (CII) dan &yD;rec^eJ&arc/! (SDS) yang telah diterjemahkan ke daiam Bahasa Melayu. Data-data yang diperoiehi diproses secara statistik deskriptif dan inferensi yang bertujuan untuk mengukur dan menguji hipotesis-hipotesis yang dibina dengan menggunakan min, anahsis varian sehata (ANOVA) pada aras signifikan 0.05 dan anahsis korelasi Pearson pada aras signifikan 0.01. Hasil kajian menunjukkan pelajar-pelajar cenderung daiam orientasi Intelek dan Daya Usaha. Keputusan kajian menunjukkan peiajar-peiajarmeminati bidangjurutera, ah!i perniagaan, melanjutkan pelajaran dan kesenian. Hasil kajian juga menunjukkan tidak ada perbezaan yang signifikan minat kerjaya pelajar-pelajar daiam bidang-bidang CII dan SDS dari segi jantina, bangsa dan persekitaran tempat tinggai. Dari segi hubungan, hasil kajian menunjukkan wujud hubungan yang signifikan daiam pemilihan kerjaya dengan tahap pendidikan ibu bapa.