Faktor-faktor yang mempengaruhi pelajar wanita dalam memilih bidang kejuruteraan awam, elektrik dan mekanikal sebagai suatu kerjaya masa hadapan - @ Abd Kadir, Helen Lau (2001)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti hubungan di antara empat faktor iaitu minat, keiuarga, w/e woae/ dan jangkaan gaji dengan peiajar wanita daiam memiiih bidang kejuruteraan sebagai suatu kerjaya masa hadapan. Seramai 150 peiajar terdiri daripada peiajar-peiajar Semester Satu Sarjana Muda Kejuruteraan Awam, Elektrik dan Mekanika! bagi sesi 2001/2002 teiah dijadikan sampe! kajian. Data dikumpui dengan menggunakan set soai selidik dan dianahsis menggunakan program &ar/A//ca/ Packageyor r/ze &c/a/ ^c/gncgy (SPSS 10.0 for Windows). Ujian pekaii Korelasi Spearman rho telah digunakan untuk mengenalpasti hubungan di antara pembolehubah-pemboiehubah. Hasii kajian menunjukkan keempat-empat faktor iaitu minat, keiuarga, w/e nwae/ dan jangkaan gaji mempunyai hubungan yang signifikan dengan pelajar. Faktor minat menunjukkan r = 0.997, p < 0.01 (Awam), r = 0.996, p < 0.01 (Eiektrik) dan r = 0.994, p < 0.01 (Mekanika!). Bagi faktor keiuarga pula, ketiga-tiga program menunjukkan r = 0.996, p < 0.01. Manakaia faktor ro/e mooe/, Awam menunjukkan r = 0.999, p < 0.01, Elektrik r = 0.998, p < 0.01 dan Mekanika) r = 0.988, p < 0.01 dan bagi faktor jangkaan gaji, Awam menunjukkan r = 0.999, p < 0.01, Elektrik r = 0.999, p < 0.01 dan Mekanika) r = 0.995, p < 0.01. Oleh yang demikian, keempat-empat faktor tersebut perluiah memainkan peranan masing-masing bagi mempertingkatkan penyertaan kaum wanita daiam iapangan kejuruteraan.