Kreativiti pengajaran di kalangan guru-guru teknikal : satu kajian kes di Sekolah Menengah Teknik Kluang - Abdullah, Haryanti (2004)
Kajian ini adaiah berkaitan dengan kreativiti pengajaran di kaiangan guruguru teknikai di Sekoiah Menengah Teknik KJuang. Tujuan kajian ini adaiah untuk meninjau kreativiti pengajaran dari aspek pengetahuan, kemahiran pengajaran dan nilai keguruan. Kajian yang dibuat adaiah berbentuk tinjauan semasa. Responden bagi kajian ini terdiri daripada semua guru teknikai di Sekoiah Menengah Teknik Kluang dan seramai 30 orang dipiiih sebagai sampel kajian. Data yang diperoiehi dianalisis menggunakan perisian AaZMH'caJ Package For &<cz'a/ A^'ewce versi 11.0 Anaiisis dapatan adaiah menggunakan skor min, kekerapan dan peratusan untuk kesemua item yang telah direkabentuk. Hasil anaiisis menunjukkan guru-guru sekoiah teknik hanya kreatif dari ketiga-tiga aspek iaitu pengetahuan dan kemahiran pengajaran dan nilai keguruan. Beberapa cadangan telah dikemukakan antaranya iaiah mempertingkatkan lagi bengkel dan kursus motivasi dikalangan guru agar kesedaran tentang perlunya guru yang kreatif pada abad kini. Oleh itu, diharapkan dapatan dan cadangan kajian ini dapat diguna dan dilaksanakan bagi mempertingkatkan kualiti guru-guru teknikai di Sekoiah Menengah Teknik.