Kajian awal variabiliti ionosfera di Parit Raja, Batu Pahat pada bulan september 2004 - Abdullah, Sabirin (2004)
Kajian ionosfera di Malaysia ini adalah untuk bulan September 2004 dengan menggunakan sistem penderum ionosfera (ionosonde). Matlamat utama dalam kajian ini adalah bagi menentukan parameter yang digunakan untuk mencari perubahan lapisan ionosfera di Malaysia. Pemerhatian dan analisa menggunakan data yang diperolehi melalui pengumpulan dan penyimpanan dari sistem penderum digital. Keputusan yang diperolehi adalah melalui maklumat gelombang normal frekuensi kritikal pada susun lapis lapisan-F, foF2, ketinggian maya yang diberikan oleh frekuensi kritikal f0F2, h'F2 dan juga gelombang normal frekuensi kritikal pada lapisan terendah yang tebal dilapisan- E. Pengumpulan data dalam masa 24 jam, dari 1 September hingga 30 September dilakukan bagi mendapatkan nilai frekuensi median, lower decile dan upper decile. Perubahan nilai frekuensi ini dilihat mengikut masa dan juga keadaan aktiviti matahari pada waktu siang. Frekuensi kritikal yang diperolehi adalah tinggi ketika aktiviti matahari meningkat pada waktu siang iaitu antara 6.8 hingga 12 MHz dan penurunan nilai frekuensi kritikal ini juga akan menurun ketika waktu lewat petang dan malam iaitu 7 MHz. ketinggian maya bagi nilai frekuensi ini adalah antara 200 hingga 480 km. Bagi lapisan-E, nilai frekuensi adalah dari 2.2 hingga 9.1 MHz.