Sensor material characterisation for magnetometer application - Zinal, Nabiah (2004)
Pengukuran dan gangguan medan magnet arus terus dan arus ulang-alik memerlukan penderia medan magnet yang mempunyai kepekaan yang tinggi dan stabil. Untuk menghasilkan penderia tersebut, ciri-ciri bahan magnet yang baik telah dikenalpasti. Beberapa jenis bahan magnet yang berbeza telah digunakan untuk mengkaji ciri-ciri dan kesannya terhadap medan magnet. Teras gelang yang diperbuat daripada bahan-bahan magnet tersebut direkabentuk dengan dimensi yang sama bagi membolehkan perbandingan dibuat dengan mudah. Selain itu, rod tunggal dan berkembar juga telah digunakan sebagai teras penderia fluxgate, untuk melihat prestasi setiap jenis penderia tersebut. Kedua-dua penderia tersebut telah diuji dengan menggunakan dua sumber bahan magnet iaitu bar magnet tetap dan solenoid dengan diameter dawai yang berbeza. Isyarat keluaran bagi setiap penderia fluxgate seterusnya diproses bagi mengenalpasti hubungannya dengan ketumpatan medan magnet.