Keperluan perkmdmatan e-kaunseling berasaskan laman web dikalangan pelajar sarjana pendidikan teknik dan vokasional (PTV) dI KUiTTHO - Abdul Manah, Mohd Hoirie (2002)
Kajian ini bertujuan mengetahui keperluan kaunseling berasaskan laman web yang digunakan sebagai medium perantaraan dalam sesi kaunseling. Ia adalah satu alternatif bagi menyokong kepada kaunseling secara bersemuka. Responden terdiri daripada 104 orang pelajar Saijana Pendidikan Teknik dan Vokasional (PTV) KUiTTHO. Soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa kaunseling berasaskan laman web diperlukan bagi membantu kaunseling secara bersemuka bagi membantu pelajar menyelesaikan masalah. Kajian ini difokuskan kepada pengetahuan pelajar tentang laman web, pengaruh jantina kaunselor, pandangan pelajar dan keperluan e-kaunseling. Cadangan juga diberikan di akhir bab bagi membaiki sesi kaunseling berasaskan web supaya lebih baik dan berkesan.