Keusahawanan sebagai kerjaya : hubungan faktor-faktor pendorong terhadap minat dan kecenderungan pelajar Jabatan Perdagangan Politeknik se Malaysia - Wan Mohamed, Wan Noor Elyana (2002)
Kajian ini adalah untuk mengenalpasti bagaimana pendidikan keusahawanan mempengaruhi kecenderungan pelajar untuk menjadikan keusahawanan sebagai kerjaya. Hubungan ciri-ciri pra-keusahawaiian. persekitaran dan iatar belakang keluarga terhadap minat dan kecenderungan untuk men jadikan keusahawanan sebagai kerjaya juga turut diambilkira. Responden adalah terdiri daripada pelajarpelajar Jabatan Perdagangan Politeknik se Malaysia. Seramai 1 13 orang responden terlibat dalam kajian ini. Bagi tujuan meiigumpul data, soal selidik berdasarkan skala Likert telah digunakan. Data dianalisis dengan menggunakan pensian SPSS \ersi 10.0. Dapatan kajian dianalisis melalui ujian min. sisihan piawai dan korelasi pearson. Dapatan kajian menunjukkan bahawa akademik iaitu pendidikan keusahawanan kurang mempengaruhi kecenderungan pelajar untuk menjadikan keusahawanan sebagai kerjaya berbanding ciri pra-keusahawanan dan persekitaran. Walau bagaimanapun, Iatar belakang keluarga memberikan pengaruh vang palirm lemah.