Keusawanan sebagai satu kerjaya : satu tinjauan di kalangan pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan Awam KUiTTHO - Md Yusof, Suria (2001)
Kajian kes ini dibuat adalah bertujuan untuk meninjau sama ada terdapat ciriciri pra-keusahawanan di kaiangan pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan Awam KUiTTHO terhadap bidang keusahawanan sebagai satu kerjaya. Populasi kajian ini ialah 101 orang dan sampel kajian ialah seramai 80 orang yang terdiri daripada pelbagai kaum dan bangsa. Dapatan kajian yang diperolehi menunjukkan terdapat ciri-ciri pra-keusahawanan dan kecenderungan pelajar terhadap bidang keusahawanan. Hasil kajian menunjukkan pelajar cenderung untuk melibatkan diri dalam bidang keusahawanan kerana beberapa faktor seperti minat sejak daripada kecil, dorongan daripada ibubapa dan kawan, mewarisi perniagaan keluarga, bebas menguruskan perniagaan dan mengemukakan idea, tidak suka kerjaya makan gaji dan terikat dengan peraturan pejabat, serta pendapatan di bidang ini adalah lebih lumayan. Pada keseluruhannya boleh dikatakan pelajar-pelajar telah memahami budaya keusahawanan dan mempunyai ciri-ciri keusahawanan. Justeru itu pendidikan keusahawanan adalah sangat penting bagi memenuhi hasrat kerajaan untuk melahirkan tenaga keija yang berkebolehan dan berkemahiran dalam dunia perniagaan dan keusahawanan.