Pengetahuan dan minat terhadap kerjaya keushawanan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar bumiputera aliran kemahiran - Ahmad Zuki, Ros Eliana (2003)
Kajian ini adalah berkaitan dengan keIjaya keusahawanan di kalangan pelajar-pelajar bumiputera aliran kemahiran. Tujuan kajian ini diadakan adalah untuk melihat sarna ada pelajar-pelajar ini mempunyai pengetahuan dan minat terhadap keIjaya keusahawanan, atau tidak. Soal selidik telah diedarkan kepada 48 orang responden, dan kursus Teknologi Kejuruteraan A\\'am (Bangunan) di Institut Kemahiran Mara (l1Ovf), Manjung, Perak Darul Ridzuan. Data yang diperolehi dianalisis menggunakan pensian Srarv,·rical Package For Social Science (SPSS). Hasil analisis menunjukkan nilai skor min untuk kesemua item berada pad a tahap yang memuaskan. Ini membuktikan bahawa pelajar-pelajar bumiputera aliran kemahiran sememangnya mempunyai pengetahuan dan minat terhadap keIjaya keusahawanan. \Valaupun mempunyai pengetahuan dan minat terhadap keIjaya keusahawanan, mereka masih kekurangan maklumat berkenaan prosedur memulakan pemiagaan serta badan atau organisasi yang memberi kemudahan dana kewangan. Oleh yang demikian, 'Panduall Ringkas Mellceburi Bidang Keusahawanall' dihasilkan untuk memben maklumat ten tang langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk memulakan sesuatu pemiagaan serta badan atau organisasi yang memben kemudahan dana kewangan, kepada para pelajar.