Pembangunan augmanted reality (AR) bagi matapelajaran sains (sistem suria) - Ali, Azila; Mat Nain, Nazleeza Azmira (Penerbit UTHM, 2020)
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan aplikasi augmented reality bag itopik sistem suria untuk pembelajaran murid-murid Tahun Empat. Aplikasi ini berperanan sebagai penggayaan ilmu yang menggunakan elemen-elemen multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP). Pembangunan aplikasi augmented reality ini adalah berasaskan model Hannafin dan Peck yang melibatkan tiga fasa utama iaitu fasa analisis keperluan, fasa reka bentuk serta fasa pembangunan dan implementasi. Kemajuan teknologi boleh digunakan dalam pendidikan sebagai cara mengajar dalam institusi pendidikan formal dan bukan formal, dalam pendidikan. Kaedah pembelajaran boleh dipersembahkan menggunakan alat bantuan pembelajaran atau sering dikenali sebagai media pembelajaran. Augmented reality dilihat sebagai media pengajaran masa depan yang inovatif, menarik dan efektif.