Fliess’s Kappa: konsesus kesepakatan pakar bagi bakat bekerja pelajar TVET di universiti teknikal - Muhamad Sanusi, A.; Puteh, S.; Hassan, N.F. (Penerbit UTHM, 2020)
Bakat bekerja pelajar kearah negara berpendapatan tinggi merupakan cabaran besar kepada negara Malaysia menjelang 2020. Pelbagai usaha yang perlu dilakukan dalam menyediakan graduan yang berbakat serta mempunyai kepakaran dalam bidang yang diceburi bagi memastikan peluang pendidikan yang tepat kepada pelajar. Ini jelas menunjukkan bakat bekerja perlu di pertingkatan dalam mempersiap sediakan kepada graduan dengan ilmu mereka cipta sesuatu yang baru dan berinovasi. Bakat bekerja ini adalah dapat membantu negara mencapai status negara maju disamping meningkatkan kualiti hidup graduan apabila bekerja di industri kelak. Kajian ini dilakukan adalah bagi menentu sahkan domain dan komponen bakat bekerja berdasarkan konsesus kesepakatan bersama 5 orang pakar yang terlibat dalam kajian. Tujuan kajian ini adalah mengukur tahap persetujuan pakar melalui kaedah pengiraan Fliess's kappa. Hasil dapatan menunjukkan kelima-lima pakar telah sepakat terdapat 42 komponen yang telah dipersetujui dan 4 komponen yang tidak dipersetujui oleh pakar yang terlibat bagi 6 domain bakat bekerja yang terlibat. Hasil kajian ini dapat dijadikan rujukan dalam meningkatkan bakat bekerja pelajar bagi menyumbang ke arah negara maju dalam memenuhi permintaan industri dan menambah peluang bagi kemajuan kerjaya untuk pembangunan TVET negara.