Impak pengorekan pasir sungai terhadap alam sekitar di Sungai Skudai, Johor - Mohamed, Sulzakimin; Maiden, Muhammad Hanif (Penerbit UTHM, 2020)
Pada amnya alam persekitaran tidak dapat dipisahkan daripada aspek pembangunan negara. Dalam mengejar pertumbuhan ekonomi dan pembangunan pesat, pelbagai perubahan alam sekitar telah dapat dilihat. Namun penekanan pembangunan yang berfokus kepada peningkatan ekonomi semata-mata telah mula menunjukkan kesan negatifnya. Walaupun pendekatan saintifik telah menunjukkan yang manusia boleh menguasai alam sekitar, tetapi ada ketikanya penyebab kepada pencemaran alam. Di antara pencemaran alam sekitar yang berlaku ialah pencemaran sungai.