Meja kopi kontemporari berinspirasi dari kriteria perabot mewah - Mohamad Sidek, Siti Najihah; Ab Hamid, Abdullah Al Rashid (Penerbit UTHM, 2020)
Semasa membeli perabot, beberapa kriteria tertentu harus dipertimbangkan secara khusus; jika tidak, pemikiran yang baik hanya bertahan pada fasa pertama. Sebagai jenis barang dagangan, persepsi terhadap perabot sebahagian besarnya ditentukan oleh daya tarikan, daya tahan dan fungsi estetiknya. Walau bagaimanapun, untuk memenuhi variasi keperluan manusia, beberapa pertimbangan dianggap berkaitan dengan beberapa faktor seperti keselesaan, ciri, bahan dan ukuran perlu dititik berat. Oleh itu, seiring dengan pemikiran kreatif pereka itu sendiri, segala jenis perabot secara literal dapat muncul sebagai karya seni yang sangat baik.