Bingkai sofa kayu tradisional untuk warga emas Pokok Assam, Taiping, Perak - Tee, Mei Fang; Abdul Halip, Juliana (Penerbit UTHM, 2020)
Populasi dunia kini telah meningkat dengan pesat di mana kira-kira 40% dari kenaikan ini akan disumbangkan oleh negara-negara Asia. Menurut Cleland (2013), kadar kesuburan pada umumnya adalah rendah tetapi usia yang panjang menyumbang kepada kenaikan populasi dunia. Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (2019), anggaran penduduk Malaysia pada tahun 2018 adalah seramai 32.4 juta berbanding 32.0 juta pada tahun 2017 dengan kadar pertumbuhan penduduk tahunan sebanyak 1.1 peratus. Menurutnya lagi, peratusan penduduk berumur 65 tahun ke atas (usia tua) meningkat dari 6.3% kepada 6.5% untuk tempoh yang sama yang pada tahun 2017 hingga 2018. Oleh yang demikan, Majlis Perbandaran Taiping merancang untuk menjadikan bandar tersebut sebagai bandar mesra warga emas di mana Taiping juga disebut sebagai syurga pencen (The Star, 2018). Menurutnya lagi, pada tahun 2016 hingga tahun 2050, nisbah penduduk berumur 60 tahun ke atas akan meningkat dari 11% kepada 22% berbanding dengan warganegara global.