Meja kopi modular untuk rumah minimalis moden - Mohammad Zaki, Nur Syafiqah; Selimin, Mohamad Ali (Penerbit UTHM, 2020)
Peningkatan populasi di seluruh dunia adalah sangat tinggi. Di Malaysia, kadar pertumbuhan populasi rakyat Malaysia meningkat kepada 1.1% iaitu sebanyak 32.4 bilion (2018) berbanding 31.1 bilion (2015) (Mahidin, 2019). Peningkatan populasi ini meningkatkan permintaan dan bekalan terhadap keperluan asasi seperti makanan, pakaian, peluang pekerjaan dan juga ruang kediaman. Ini turut mempengaruhi reka bentuk dan saiz kediaman bagi menempatkan kesemua rakyat Malaysia dan juga pekerja asing yang berkerja di negara ini. Menurut Harian Metro Online, tanah yang semakin berkurangan menyebabkan unit kediaman sekarang banyak dibina dengan keluasan yang terhad antara 650 hingga 800 kaki persegi (Satibi, 2018). Justeru, pemilihan perabot memainkan peranan penting dalam usaha untuk menampakkan kediaman lebih luas dan selesa (Ismail, 2020).