Troli tong gas - Ismail, Suhairi; Yahya, Mohd Shahir; Janon, Mohd Najib; Abdul Mutalib, Mohammad Asyraf Safwan; Rosnizam, Nurshafawati; Abdul Aziz, Nuraini (Penerbit UTHM, 2020)
Tong gas adalah sebahagian daripada keperluan rumah yang sangat penting untuk kegunaan dapur. LPG (Liquefied Petroleum Gas), atau petroleum gas biasanya digunakan untuk aplikasi perumahan (tong gas masak) dan tujuan komersial. LPG terutamanya terdiri daripada campuran hidrokarbon seperti propana (C3H8), propene (C3H6), n-butana (C4H10), isobutena (metil-propana), dan pelbagai butanes lain (C4H8) (Mustapa, Gitano Briggs, 2008). LPG disimpan cair dalam tong pada tekanan tinggi, tekanan wap sekitar 6 hingga 7 bar (Petrolium Nasional Berhad, 2013). Oleh itu, tong gas perlu diperbuat daripada silinder keluli bertekanan tinggi. Tong gas digunakan hampir di semua perumahan, termasuk rumah pangsa, kondominium dan apartment. Kebiasaan penghuni perumahan bertingkat yang tidak mempunyai lift terpaksa mengangkat tong gas menggunakan tenaga empat kerat, kadang kala menggunakan troli biasa untuk menggangkut tong gas tersebut bagi memudahkan dan meringankan kerja. Troli adalah peranti yang digunakan untuk membawa beban atau memindahkan bahan dari satu tempat ke yang lain. Untuk aplikasi yang berbeza pelbagai jenis troli digunakan Kebanyakan pekerja domestik juga menggunakan tenaga tulang empat kerat untuk kerja-kerja pemindahan troli ..