Alat pencungkil ubi kayu - Kassim, Noraniah; Janon, Mohd Najib; Mohamad, Mahmod Abd Hakim; Basharie, Siti Mariam; Kadis, Ghazali (Penerbit UTHM, 2020)
Ubi kayu merupakan makanan tradisi masyarakat Asia Tengara terutamanya di negara Malaysia. Ubi kayu merupakan tanaman yang mudah untuk ditanam dan mengambil masa 9 hingga 12 bulan untuk dituai [1]. Di Malaysia, tanaman ubi kayu secara komersial banyak ditanam di negeri Selangor dan Johor. Berbanding dengan negara Asia lain, hasil pengeluaran ubi kayu di malaysia masih rendah. Bagi memenuhi permintaan pasaran, penanaman ubi kayu semakin meningkat dewasa ini dan telah disenaraikan dalam pasaran komoditi global. Terdapat banyak produk industri yang dihasilkan daripada sumber ubi kayu. Selain produk makanan dan minuman, ibu kayu boleh menghasilkan pelbagai produk seperti kertas, kanji, plastik, tekstile, makanan haiwan, ethanol dan sebagainya.