Pembersih bilah kipas siling - Ismail, Suhairi; Mohammad Noor, Hafsa; Kamaruddin, Syamsul Azrin; Mohammad Sauti, Muhammad Amir Aiman; Abdul Halim, Muhammad Hazim; Ismail, Muhammad Fikri Syazani (Penerbit UTHM, 2020)
Kebanyakan rumah pada kebiasaannya mempunyai kipas siling tidak kira samada rumah moden atau tradisional. Kipas siling merupakan sejenis kipas yang digantung pada bahagian atas rumah untuk mengitar udara melalui bilah-bilah kipas berputar (Norfarahanim Mohd@Ramli, 2007). Ia berfungsi untuk menyerakkan udara di sekeliling kawasan secara lebih menyeluruh namun ia tidak mengubah suhu bilik secara langsung. Lazimnya, bilah akan berputar pada arah lawan jam untuk menolak udara sejuk turun ke bawah. Apabila menghampiri lantai, angin yang terhasil akan terserak ke semua arah dan udara panas akan naik ke atas secara semulajadi untuk menggantikan udara sejuk yang telah ditolak kebawah.