Sistem pemantauan transformer dengan IoT - Mohd Hashim, Mohamad Hisyam; Mohd Nazri, M. F. (Penerbit UTHM, 2020)
Artikel ini sebagai laporan untuk kajian yang berkaitan transformer dan sistem pemantauan masa nyata. Dalam dekad yang lalu, banyak perhatian dibuat untuk memperkenalkan sistem pintar dan peralatan untuk memenuhi keperluan semasa dan menjadikan kehidupan selesa. Satu kepentingan baru-baru ini dalam komunikasi Mesin ke Mesin dikenali sebagai Internet of Things (IOT), untuk membolehkan peranti autonomi menggunakan Internet untuk bertukar data. Kerja-kerja ini membentangkan reka bentuk dan pelaksanaan pemantauan masa nyata dan pengesanan kesalahan pengubah dan rekod penunjuk operasi utama pengubah penyebaran seperti beban semasa, voltan, minyak pengubah dan merangkumi suhu dan kelembapan. Transformer adalah salah satu peralatan elektrik yang paling penting yang digunakan dalam sistem penghantaran kuasa kerana mereka melaksanakan fungsi mengubah tahap voltan. Oleh itu, penyelenggaraan pengubah kuasa adalah wajib; kerana ia terletak di kawasan geografi yang berbeza, pemantauan berkala tidak mungkin sepanjang masa disebabkan oleh tenaga manusia yang tidak mencukupi. Sekiranya ada sesuatu yang tidak normal atau keadaan kecemasan berlaku, sistem itu boleh dipantau melalui internet yang mengandungi maklumat tentang ketidaknormalan mengikut beberapa arahan yang telah ditetapkan yang diprogramkan dalam mikrokontroler. Sistem ini akan membantu transformer untuk beroperasi dengan lancar dan mengenal pasti masalah sebelum sebarang kegagalan bencana.