Kesan radiasi pencawang pengagihan - Mohd Hashim, Mohamad Hisyam; Mohd Jamil, Siti Fatimah (Penerbit UTHM, 2020)
Kemajuan teknologi membuatkan kehidupan kita semakin baik dan pantas dalam melakukan tugasan harian. Bebanan kerja juga dapat dikurangkan dengan wujudnya pelbagai teknologi yang mampu menggantikan tenaga manusia dalam melakukan pekerjaan harian. Kecanggihan peralatan elektrik ini memerlukan sistem pengagihan elektrik yang cekap dan berkesan menyebabkan jumlah pencawang pengagihan elektrik berada disekeliling kita meningkat untuk penghantaran tenaga elektrik kepada pengguna. Namun tanpa kita sedar peralatan elektrik dan pencawang pengagihan elektrik disekeliling kita mampu mengeluarkan kesan radiasi terhadap kesihatan kita secara berpanjangan. Pihak bertanggungjawab perlu memikirkan cara yang terbaik bagi memberikan perlindungan yang terbaik kepada manusia sebagai pengguna untuk mengelakkan gangguan kepada masalah kesihatan.