Model penjana kincir angin sebagai ABBM - Mustafa, Mohamad Zaid; Allias, Amzar Aizat; Ahad, Rosnee; Madar, Ahmad Rizal (Penerbit UTHM, 2020)
Pembangunan Model Penjana Kincir Angin merupakan salah satu ABBM yang dapat membantu guru mata pelajaran Prinsip Elektrik dan Elekronik. Pembangunan model ini adalah hasil tinjauan awal pengkaji ke sekolah yang mendapati ABBM ini memang diperlukan dalam proses pembelajaran bagi topik penjanaan tenaga elektrik. Pelajar sukar untuk memahami topik proses penjanaan tenaga elektrik. Model ini digunakan sebagai ABBM bagi memastikan pelajar mudah melihat, mendengar dan memahami setiap proses penjanaan yang berlaku dalam penghasilan tenaga elektrik dengan cepat dan berkesan. Pembangunan model penjana kincir angin ini adalah juga untuk mengenalpasti reka bentuk model sebagai ABBM serta menguji kebolehfungsian model penjana kincir angin sebagai ABBM. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan Model Rekabentuk Pemikiran(Design Thinking Model) yang terdapat lima fasa. Selain itu, instrumen bagi kajian ini adalah secara pemerhatian dan temubual. Akhir sekali, untuk analisis dapatan kajian, pengesahan pakar diperlukan untuk mengesahkan produk atau model ini dapat digunakan mengikut kesesuaian serta mencapai objektif kajian. Disebabkan oleh beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan pengkaji terpaksa menggantikan kincir angin kepada dinamo untuk punca sumber tenaga elektrik.