Pengaruh kualiti CD mata pelajaran lukisan terbantu komputer dengan menggunakan perakam skrin camtasia studio terhadap motivasi, kefahaman dan pencapaian pelajar - Tan, Wei Sin (2007)
M u l t i m e d i a i n t e r a k t i f t e l a h m e m p e r o l e h i p e r h a t i a n y a n g t i n g g i d a l a m b i d a n g p e n g a j a r a n d a n p e m b e l a j a r a n . M e d i a i n t e r a k t i f s e p e r t i C D y a n g b e r k u a l i t i d a p a t m e m b u k a p e l u a n g u n t u k p e m b e l a j a r a n p e l a j a r y a n g a k t i f d a n m e m b a n t u p e l a j a r d a l a m m e m a h a m I s e s u a t u k o n s e p y a n g s u k a r d i l a k u k a n m e l a l u i k a e d a h p e n g a j a r a n t r a d i s i o n a l . K a j i a n e k s p e r i m e n t a l i n i b e r t u j u a n u n t u k m e n g k a j i p e n g a r u h p e n g g u n a a n d a n k u a l i t i C D m a t a p e l a j a r a n L u k i s a n T e r b a n t u K o m p u t e r y a n g d i h a s i l k a n m e n g g u n a k a n p e r a k a m s k r i n Camtasia Studio, t e r h a d a p m o t i v a s i , k e f a h a m a n d a n p e n c a p a i a n p e l a j a r d I P o l i t e k n i k S u l t a n A b d u l H a l i m M u a d z a m S h a h ( P O L I M A S ) .D a t a t e l a h d i k u m p u l d a r i p a d a 4 2 o r a n g r e s p o n d e n d a n i n s t r u m e n k a j i a n m e l i p u t i C D , u j i a n p r a - p o s , b o r a n g s o a l s e l i d i k d a n s o a l a n t e m u b u a l . S e m u a d a t a d i a n a l i s i s s e c a r a d e s k r i p t i f d a n i n f e r e n s i m e n g g u n a k a n S P S S V e r s i 1 3 . U j i a n - t b e b a s d i g u n a k a n u n t u k m e n g u j i s a m a a d a t e r d a p a t p e r b e z a a n s t a t i s t i k y a n g s i g n i f i k a n d a l a m m i n p e n c a p a i a n d i a n t a r a k u m p u l a n e k s p e r i m e n d a n k u m p u l a n k a w a l a n . M a n a k a l a , u j i a n k o r e l a si p u l a d i g u n a k a n u n t u k m e n g k a j i h u b u n g a n di a n t a r a k u a l i t i v i d e o d e n g a n m o t i v a s i d a n k e f a h a m a n p e l a j a r . D a p a t a n k a j i a n m e n u n j u k k a n b a h a w a k u a l i t i C D v i d e o y a n g d i b a n g u n k a n m e n c a p a i s k o r m i n y a n g t i n g g i i a i t u 4 . 2 2 . M a n a k a l a p e n i n g k a t a n m o t i v a s i d a n k e f a h a m a n p e l a j a r s e t e l a h m e n g g u n a k a n C D r a k a m a n s k r i n v i d e o , j u g a m e n d a p a t s k o r m i n y a n g t i n g g i i a i t u 4 . 2 3 d a n 4 . 1 8 m a s i n g - m a s i n g . K a j i a n j u g a m e n u n j u k k a n p e n c a p a i a n p e l a j a r k u m p u l a n e k s p e r i m e n m e n i n g k a t s e b a n y a k 5 . 2 % b e r b a n d i n g p e l a j a r k u m p u l a n k a w a l a n . U j i a n k o r e l a s i m e n u n j u k k a n t e r d a p a t h u b u n g a n p o s i t i f y a n g s i g n i f i k a n b a g I m o t i v a s I d a n k e f a h a m a n p e l a j a r t e r h a d a p k u a l i t I v i d e o C D d e n g a n m a s i n g - m a s i n g m e n c a t a t 8 9 % d a n 8 5 % . N a m u n , m a s i h l a g i t e r d a p a t r u a n g a n u n t u k m e m p e r t i n g k a t k a n k u a l i t i C D v i d e o i n I b a g I t u j u a n p e n g a j a r a n d a n p e m b e l a j a r a n s e r t a p e n g k o m e r s i a l a n u n t u k k e g u n a a n u m u m .